Digjni më të mirën: qirinjtë e dyllit të bletës

Unë isha në një dyqan ushqimesh shëndetësore një ditë tjetër me një mik që po ecte nëpër korridor kur ai më pyeti: “Hej Sarah, pse qirinjtë e dyllit të bletës vlejnë shumë më tepër se qirinjtë e zakonshëm?” Më duhej ta pranoja, ai më ngatërroi atje . Kisha dëgjuar se qirinjtë e dyllit të bletës digjen më mirë se sa ato parafine, por nuk e dija pse. Oooo kaq emocionuese – mezi prisja të shkoja deri në fund! Me një kërkim të vogël gjeta një informacion vërtet tronditës që sigurisht ishte i denjë për një blog …

Para se të shpjegoj pse qirinjtë e dyllit të bletës janë kaq të mrekullueshëm, më lejoni t’ju tregoj së pari për disavantazhet e alternativave.

Origjina e parafines
Shumica e qirinjve që blejmë janë prej dylli parafine. Parafina është një nënprodukt i naftës që mbetet pas prodhimit të shumë produkteve të tjera të zakonshme të naftës si gazi, vajrat, trotuaret, etj. Ky material më pas zbardhet me zbardhues 100%, duke krijuar dioksina toksike, përpara se të rafinohet në parafinë “të fortë” duke përdorur kimikate të ndryshme kancerogjene, kuruese.
Kompanitë e qirinjve blejnë dyll parafine dhe më pas shtojnë kimikate të tjera teksturuese, ngjyra artificiale për ngjyra dhe aroma sintetike.

Kur aromat sintetike digjen, ato prodhojnë fluorokarbone toksike dhe nënprodukte të tjera ndotëse. Thithja e këtyre fluorokarboneve dëmton receptorët në rrugët tona të hundës që njohin aromat dhe për një kohë të gjatë zvogëlon aftësitë e përgjithshme të shqisave tuaja të nuhatjes duke i “shteruar” ato. Kjo është një nga arsyet pse shumë njerëz duket se kërkojnë gjithnjë e më shumë qirinj aromatike (ose freskues sintetikë ajri) etj për të ndjerë ndonjë aromë të këndshme!

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, është kostoja indirekte e djegies së karburantit si parafina në shtëpinë tuaj, e cila lëshon blozë të zezë që mbulon muret, mobiljet dhe perdet tuaja shtëpiake dhe më së paku mushkëritë dhe lëkurën tuaj. Është vërtetuar se parafina, me shijet e saj sintetike dhe aditivët e tjerë, shkakton dhimbje koke, reaksione alergjike dhe probleme me sinuset dhe mushkëritë. Kushdo që ka probleme me frymëmarrjen nuk duhet të djegë qirinj parafine, as ata që duan t’i parandalojnë këto probleme.

Shpresoj që kjo të hedhë pak dritë (ha!) mbi rreziqet e parafinës për shëndetin, shtëpinë dhe mjedisin tuaj. Tani më lejoni t’ju prezantoj me dyllin e bletës dhe vetitë e mahnitshme që ai ofron.

Dylli i preferuar i bletës
Djegia e qirinjve të dyllit të bletës është më e mirë për ju dhe mjedisin për shumë arsye. Së pari, djegia e dyllit të bletës prodhon jone negative që përfitojnë ne dhe ajrin që thithim duke tërhequr ndotës, pothuajse në të njëjtën mënyrë që një magnet tërheq vulat e hekurit. Jonet negative lidhen me jonet e ngarkuar pozitivisht që kapin pluhurin, zbokthin, mykun dhe ndotës të tjerë të ajrit. Pasi të bashkohen, jonet pozitive peshohen dhe kjo lëshon jonet dhe ndotësit në tokë për t’u fshirë ose pastruar me korrent. Në fund të fundit: djegia e dyllit të bletës në fakt do të pastrojë ajrin tuaj.

Qirinjtë e dyllit të bletës janë zgjidhja më e mirë për mjedisin, pasi materiali i përdorur është 100% i rinovueshëm dhe në gjendjen e tij natyrale të papërpunuar nuk kërkon zbardhje apo hidrogjenim. Prodhimi i parafinës (burim jo i rinovueshëm) dhe madje edhe i dyllit të sojës dhe palmave përfshin ndërhyrje kimike për të modifikuar lëndën e parë në formën e dyllit dhe më pas në një qiri. Kjo do të thotë se dylli i bletës është një zgjedhje më e mirë për mjedisin, pasi përpunimi i tij është minimal, nuk kërkon kimikate dhe produkti përfundimtar është plotësisht i biodegradueshëm.

Ju mund të digjni dyll blete në një dhomë të paajrosur pa frikë nga ndotja. Në fakt, shumë njerëz raportojnë se djegia e një qiri në dhomën e gjumit për rreth 30 minuta para gjumit çon në gjumë më të qetë. Dylli i bletës është hipoallergjik, i dobishëm për njerëzit me alergji mjedisore, ndjeshmëri dhe madje edhe astmë. Për ta mbajtur ajrin sa më të pastër që të jetë e mundur, thjesht sigurohuni që t’i shkurtoni fitilat përpara çdo përdorimi dhe shuani qirinjën duke e zhytur fitilin në pishinën tuaj me dyll në vend që ta fryni, pasi të dyja masat parandalojnë tymin.

Së fundi, cilësia e dritës së artë të emetuar nga qirinjtë e dyllit të bletës është e patejkalueshme nga homologët e saj parafine. Për shkak të pikës së lartë të shkrirjes së dyllit, dylli i bletës digjet më i fortë dhe më i ndritshëm se parafina, përveç që lëshon të njëjtin spektër drite si dielli – sa e mahnitshme është kjo!

Çmimi total

Pra, për t’iu përgjigjur pyetjes së mikut tim: ndërsa çmimi origjinal mund të duket më i lartë se qirinjtë e parafinës, dylli i bletës digjet shumë më gjatë – dy deri në pesë herë më shumë se koha e djegies së qirinjve të tjerë. Dylli i bletës ka një pikë shkrirjeje shumë më të lartë se parafina – në fakt, pika më e lartë e shkrirjes së çdo dylli, kështu që digjet shumë më ngadalë. Duke kushtuar vetëm qindarka në orë për djegie, dylli i bletës është shumë më ekonomik se parafina me kalimin e kohës.

Ju mund të blini qirinj dylli blete në tregjet e fermerëve, dyqanet e ushqimit të shëndetshëm dhe sigurisht në internet. Qirinjtë në këtë botim janë nga The Beeswax Co., një kompani amerikane e përkushtuar ndaj traditës dhe cilësisë, dërgohen ndërkombëtarisht dhe unë i rekomandoj shumë.

Kudo që vendosni të blini qirinjtë tuaj, kujdes nga imitimet! Kërkoni dyll blete 100% të pastër për kapele, që është dylli që vjen nga vula rreth çdo qelize në huall mjalti. Disa kompani do ta presin dyllin e tyre të bletës me parafinë, dyll palme ose soje dhe ende i quajnë qirinj dylli blete, prandaj lexoni etiketat. Gjithashtu, sigurohuni që fitili të jetë prej fibrash natyrale (si pambuku ose kërpi) dhe që të mos përmbajë tela metalike (që ndonjëherë mund të përmbajë plumb) dhe të mos shtohen aroma artificiale ose ngjyra kimike. Dylli i pastër i bletës duhet të ketë erë si mjaltë dhe të ketë një nuancë natyrale, të artë.

Digje, zemër. Djegia!