Mitä makroravinteet ovat? Hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien ymmärtäminen – rekisteröity ravitsemusasiantuntija Columbia SC

Mitä makroravinteet ovat?

Makroravinteet ovat elintarvikkeissa olevia ravintoaineita, jotka hajoavat antamaan kehollesi energiaa (tunnetaan myös kaloreina). Ruoan kolme makroravintoa ovat hiilihydraatit, rasvat ja proteiinit. Alkoholi on teknisesti myös makroravintoaine, sillä se antaa elimistölle energiaa, mutta ilmeisistä syistä tämä ei sisälly kolmen päämakroravinteen joukkoon, emmekä käsittele sitä tässä postauksessa 🙂

Ihmiset eivät fotosyntetisoi. Emme täytä tankkiamme bensiinillä emmekä sisällä akkuja. Syömme ruokaa, joten kehomme saa energiaa hengittää, kävellä, puhua, ajatella ja suorittaa kaikkia päivittäisiä toimintojaan. Makroravinteet ovat yhdisteitä, jotka antavat kehollesi energiaa. Ne hajoavat pienemmiksi yksiköiksi, jotka imeytyvät verenkiertoon ruoansulatuksen aikana ja lopulta jakautuvat soluihin, jotta ne voivat tehdä työnsä.

Termi “makro” tarkoittaa suuria, mikä tarkoittaa, että näitä ravinteita tarvitaan suuria määriä ja ne ovat suurempia kemiallisia yhdisteitä. Tämä vastustaa hivenravinteita, kuten vitamiineja ja kivennäisaineita, jotka ovat myös tärkeitä, mutta joita tarvitaan pienempinä määrinä ihmisen toiminnalle. Lisäksi vaikka mikroravinteita tarvitaan erilaisissa aineenvaihduntareaktioissa makroravinteiden muuntamiseksi energiaksi ja muihin kehon prosesseihin, ne eivät hajoa tarjotakseen keholle energiaa.

Mitä makroravinteet ovat: hiilihydraatit

Hiilihydraatit ovat kehon tärkein polttoaineen lähde. Ne hajoavat monosakkarideiksi – yksinkertaisiksi sokereiksi, jotka sisältävät glukoosia, fruktoosia ja galaktoosia (vaikka ne on usein ryhmitelty yhteen ja niitä kutsutaan glukoosiksi). Ruoassa on kolme päätyyppiä hiilihydraatteja: sokereita, tärkkelystä ja kuitua. Useimmissa hiilihydraattiruoissa on näiden kolmen yhdistelmä. Huomautan myös, että kuitu on eräänlainen hiilihydraatti, joka ei hajoa antamaan keholle energiaa, vaan sillä on muita tärkeitä tehtäviä, mukaan lukien ruoansulatuksen edistäminen, terveen verensokeritason ylläpitäminen ja kylläisyyden edistäminen.

Hiilihydraatit ovat kehon tärkein polttoaineen lähde, mukaan lukien ainoa polttoaineen lähde, jota aivot voivat käyttää. Teknisesti kehollasi on varapolttoainelähde ketoosin kautta, joka tuottaa energiaa, jota aivosi voivat käyttää riittävien hiilihydraattien puuttuessa. Hyvä asia, sillä muuten olisimme kuolleet, jos olisit jatkanut liian pitkään syömättä tai vähähiilihydraattisella ruokavaliolla! Tämä on kuitenkin a arkistointi järjestelmä, joka on suunniteltu suojaamaan sinua nälältä ja kuolemalta, ja sillä on sivuvaikutuksia, kuten lihasmassan menetys, päänsärky, väsymys, pahoinvointi, kouristukset ja pahanhajuinen hengitys / kehon haju. Koska hiilihydraatit ovat niin välttämättömiä, ihmisen ei tarvitse siirtyä ketoosiin saadakseen riittämättömän hiilihydraattien saannin sivuvaikutuksia. Riittävän hiilihydraattien syöminen voi johtaa keskittymisvaikeuksiin, väsymykseen, ahdistuneisuuteen, mielialan vaihteluihin (hello hanger) ja äärimmäiseen nälkään, kun kehosi ilmoittaa, että sisäinen polttoainesäiliö on vähissä.

Hiilihydraatteja löytyy seuraavista elintarvikkeista*:

  • Viljat – kaikki jauhoista valmistettu (eli leipä, pasta, leivonnaiset, tortillat, murot, keksit, pretzelit jne.), riisi, kvinoa, kaura, maissi, hirssi, teff, ohra, tattari jne.

  • Pavut ja palkokasvit – mustat pavut, kikherneet, linssit, öljypavut, pinto pavut ja paljon muuta.

  • Tärkkelystä sisältävät vihannekset – perunat, bataatit, kesäkurpitsa, palsternakka ja paljon muuta.

  • Maito ja jogurtti

  • Hedelmät

  • Pöytäsokeri ja muut makeutusaineet (esim. vaahterasiirappi, hunaja, agaavi jne.)

  • Tärkkelysvapaat vihannekset – Tärkkelysvapaat vihannekset, kuten tomaatit, kesäkurpitsa, salaatti ja paljon muuta. paljon pieniä määriä hiilihydraatteja ja enimmäkseen kuitua, mutta sisällytän ne tähän