Si të planifikoni një dietë të kënaqshme – dietologia e regjistruar Columbia SC

Banda

Drejtuesi i paketës: Karbohidratet

Për shkak të kulturës së të ngrënit, karbohidratet shpesh konsiderohen opsionale. Në fakt, glukoza nga karbohidratet është burimi kryesor i energjisë për trupin. Karbohidratet përdoren nga çdo qelizë e trupit dhe janë burimi i vetëm i karburantit që truri mund të përdorë. Për shkak se truri përdor rreth 20 për qind të energjisë së trupit, trupi juaj ka një kërkesë të lartë për karbohidrate, edhe kur është në pushim – trupi juaj mund të mos lëvizë, por truri juaj është gjithmonë punë e vështirë (përveç nëse je i vdekur, gjë që nëse po e lexon këtë ndoshta nuk je).

Udhëzimet aktuale dietike rekomandojnë që afërsisht 45 deri në 65 për qind e marrjes së energjisë të vijë nga karbohidratet. Kjo është e drejtë – kjo është e drejtë karbohidratet, lëndët ushqyese më të demonizuara që shumica e njerëzve duhet të hanë më shumë.

Për shkak se trupi dhe truri juaj kanë nevojë të madhe për glukozë nga karbohidratet, trupi juaj ka sisteme të integruara që sigurojnë që ajo të marrë mjaftueshëm. Nëse nuk jeni, kjo do t’ju njoftojë, shpesh përmes urisë së fortë, ankthit dhe mendimeve obsesive për ushqimin. Vetëm mendoni se si ndiheni kur sheqeri në gjak është i ulët: i trullosur, i dridhur, i lodhur dhe shumë gati për të shkatërruar një kuti me biskota.

Për të plotësuar nevojat e trupit tuaj për karbohidrate dhe për të planifikuar një dietë të kënaqshme, përfshini një burim karbohidratesh. Megjithëse ka sasi më të vogla të karbohidrateve në shumë ushqime, për qëllime të planifikimit të dietës zakonisht rekomandoj përfshirjen e një burimi karbohidratesh nga një nga ushqimet e mëposhtme:

  • Drithërat – çdo gjë e bërë me miell (p.sh. bukë, makarona, ushqime të pjekura, tortilla, drithëra, biskota, gjevrek, etj.), oriz, quinoa, tërshërë, misër, meli, teff, elbi, hikërror etj.

  • Fasule dhe bishtajore – fasule të zeza, qiqra, thjerrëza, fasule vaji, fasule pinto dhe më shumë.

  • Perime që përmbajnë niseshte – patate, patate të ëmbla, kunguj dimëror, majdanoz dhe më shumë.